-
04 Nisan 2017
-
0 comments

TRT 1 Ankara Radyosu’nda her Salı yayınlanan Edebiyat Adası programının başlangıcında çocuk ve gençlik Edebiyatı konusundaki birikimlerini dinleyicilerle paylaşan Prof.Dr.Sedat Sever ile program öncesi kısa bir görüşme yapma şansım oldu.
Görüşmeden çıkar çıkmaz anneylebebek.com ve Kuğulu Montessori Okulu’nun kurucusu sevgili Yadigar Işıldar’ ı arayıp heyecanımı paylaştım. Çocuklarımıza ve ailelerine sağladığı bu güzel ortamdan dolayı ona buradan bir kez daha teşekkür ederim.
Bu arada yazıma başlamadan önce fırsatı olan anne ve babalarımıza programın yayın saatini de belirteyim ki Sedat hocamızın söylediklerini her hafta onun ağzından dinleme fırsatları olsun.
Edebiyat Adası ,Yapımcı Müge Tüzün Gerçek , sunucu Hafize Okan. Her Salı saat 14.32 de TRT Radyo 1 de.
Öncelikle hocamızın Kuğulu Montessori Okulu’nda çocuklarımızın diğer muhteşem etkinliklerin yanında şiirle, masalla, öyküyle de birlikte olacağını duyduğundaki heyecanını aktarmalıyım.
Sonunda olmasını istediğim gerçekleşiyor diyerek çok sevindiğini belirtti. Kendisinden söz aldım mutlaka okulumuzu ziyarete gelecek. Okul Öncesi Çocuk Edebiyatı konusunda uluslararası saygınlığa sahip hocamızın sevincini sizlere aktarmasam olmazdı.
Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı olan hocamız aynı zamanda üniversitenin Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi(ÇOGEM)in de Müdürü. Sayın Sever ‘in söylediklerini çocuklarımız açısından çok önemli bulduğumdan siz sevgili anne ve babalar ile de paylaşmak istedim.
Okul öncesi dönemde çocuklara kitap okuma konusunda hepimiz hem fikiriz. Kent hayatının koşuşturmaları arasında belki de günün en güzel, en dingin zamanı çocuğumuza kitap okuduğumuz, anlardır.
Değerli hocamızın bukonuda; ”Çocuklar sevdiği bir insanla zaman paylaşımına neden olan, bu paylaşıma katkı sağlayan araca(kitaba)karşı saygı ve sevgi oluşturmaya; okuma-konuşma kurallarına ilişkin ilk denemeleri edinmeye ve dilin inceliklerini sezmeye başlar. Bu iletişim, çocuğun kavramsal boyutlu gelişim sürecini etkinleştirir.”
Okul Öncesi dönemde çocuklarımızın yaşamında bilmece, mani, ninni, şiir ve masala yeterince yer verelim sevgili anne ve babalar. Çocuklarımızın anadillerini sevmesinde edebiyatın bu araçlarından faydalanalım.
Masal okuduğumuz akşamlarda ara sıra onlara şiir, mani,tekerleme de okuyalım. Gün içerisinde bilmeceler sorarak onları eğlendirelim. Duygu ve düşünce dünyalarının zenginleşmesinde onlara destek olalım.
Sanatçılar tarafında çocuk gelişimine uygun çocuk edebiyatının seçkin ürünleri ile çocuklarımızın bugünlerini güzelleştirirken geleceklerini de taçlandıralım.
Başlıkta belirttiğim gibi en sevdiğimiz kitabın kahramanı çocuklarımızı başka kahramanlarla tanıştırmaya var mısınız? Kim bilir belki de onlar önümüzdeki günlerde/yıllarda bizi kendi kahramanlarıyla tanıştıracaklardır?
İlkiz TAŞDELEN
Dünya Klasikleri Öğretmeni – Yazar – Şair
Paylaş