Kuğulu Montessori Okulu Eğitim Anlayışı

  • 0 comments

Gelişim kuramcılarının en önemlilerinden biri olan Jean Piaget, zihinsel gelişimin başındaki çocuğun nasıl olur da bir yetişkin gibi düşünebildiğini sorgularken; bilişsel gelişimin çocukların dış çevreye uyum yeteneğinden kaynaklandığını keşfeder.

Gerçekten de; çocuğun içsel bir güdülenmeyle toplumsal yaşama, edilgen değil, aksine etken olarak katılımı oldukça önemlidir. Çocuğun yetişkinler dünyasında özne olarak var olması; artık, basit bir belirlenen olmaktan çıkması veya başka bir deyişle “nesne” olmaktan kurtulması anlamına gelmektedir.

Bana göre; eğitimin en temel amacı da budur…Genel olarak eğitim; toplumu oluşturan bireylerin özneleşmesi ve yetkinleşmesi süreçleri olarak tanımlanmaktadır.

Eğitim; çocukların üretken becerileri ve yeteneklerini açığa çıkarma ve böylece onların toplumsal yaşama katılmalarını sağlayarak, kendi ayakları üzerinde durabilen özgüvenli bireyler haline getirebilmekte,  çocukların hem fiziksel hem de zihinsel olarak gelişmesi için aktif yaşam deneyimlerine katılımlarını sağlamaktadır.

Kendi yaşam öykümde; EĞİTİM kavramının nasıl önem kazandığını anlatırken, yukarıda anlattıklarımla nasıl kesiştiğini ve daha da anlamlı kılındığını göreceksiniz:

Çocukluk dönemimde oyuncaklarımla oynayışlarımda aslında yapacağım mesleği farkında olmadan oluşturmuştum. Çok programlı lisede sosyal bilimlerden mezun olduktan sonra ise; ‘asıl süreç şimdi başlıyor’ diye düşünürken, evin bahçesinde oynayan çocukların kendi aralarındaki geliştirdikleri oyunlar, her birinin benim için birer mutluluk kaynağı olması ve çocukları çok ama çok sevmem….Bunların hepsi eşsiz EĞİTİM dünyasına adım atmamı doğurdu.

Misyonumu yerine getirmek için, temelden, en doğru şekilde başlamam gerektiğini düşündüğümden; Anadolu Kız Meslek lisesinde ikinci lise eğitimimi, alanında oldukça başarılı olan öğretmenlerle çalışarak, uygulamalı olarak tamamladım. Daha sonra Adıyaman Üniversitesi Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümünden; 8 ayrı dalda eğitim etkinlikleri, seminer ve projelerle geliştirerek mezun oldum.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 2 okulda 5 yıl öğretmenlik yaptım. Yaz aylarında çocuklarla olmayı çok özlediğimden, uluslararası çocuk kulüplerinde birçok çalışmalar yaptım.

Kişinin kendini yaşam boyu her alanda sürekli geliştirip yetiştirebileceğine inanan inanlardanım. Bu yüzden; birçok sanatsal ve sportif etkinliklerde çocuk yaştan itibaren aktif olarak bulundum. Bir yandan voleybol alanında lisanslı sporcuyken diğer yandan Latin dansları çalıştım. Keşfettiğim tüm yeteneklerimi hobilerim aracılığıyla zamanım oldukça hala keyif alarak yapıyorum.

Yavrularımızla birlikte;  onların daha çok keyif aldıkları aktivitelerle zenginleştirdiğim, Montessori felsefesine uygun, ‘yaparak ve yaşayarak öğrenme’  modeliyle deneyimlerimi onlarla paylaşmayı amaç edindim.

Çocuğun çevresindeki her türde uyaran, onun düşünce dünyasında bir biçimde kodlanmaktadır ve bu, çocukta bir anlam şeması (dünyayı tanımak için zihinde oluşan algı çerçevesi) üretmesine neden olmaktadır.

Bu anlamda; çocukların kendilerini keşfetme yolculuklarında, çok yönlü, özgün, özerk, özgüvenli, herşeyden önemlisi MUTLU bireyler olarak yetişmesini sağlamak biz KUĞULU MONTESSORİ OKULU EĞİTİMCİLERİ için bir yaşam biçimi.

Pozitif hafıza için varız.

Sevgilerimle,

Öznur Diken 
Çocuk Gelişim Uzmanı

Paylaş

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir